500 regler; sådan spiller du 500 kortspil

14
3474
Reglerne til kortspillet 500

Kortspillet 500 er et sjovt og underholdende spil for hele familien. Femhundrede kortspillet bliver også kaldet for rommy 500, efter den engelske betegnelsen Rummy. Et 500 spil kan spilles af 2 eller flere spillere, og spillet kan spilles sammen med vennerne, familien eller kollegaerne. Vi kommer ind på 500 regler senere i anmeldelsen.  

I 500 kortspil skal man bruge sin kreativitet og taktik, for at være den første med 500 points. Kortspillet 500 går nemlig ud på at man skal være den første spilleren som opnår 500 points. Hvis du opnår 500 points, så kan du kalde dig vinderen af et spil 500.  

Contents

Hvad er kortspillet 500? 

500, eller rommy 500 er et kortspil hvor man spiller med et sæt almindelige spillekort, med jokere. Der skal være 2-3 jokere med i spillet. 500 spilleregler er nemme at forstå, og det giver derfor anledning til at hele familien kan samles, over et kortspil 500 på svensk.  

Børnene kan spille på hold, og fra 10-årsalderen, kan børnene deltage i et kortspil 500 som selvstændige spillere. Man kan også vælge, at spille spillet online på fx. Betfair. Alle skal selvfølgelig sættes ind i regler for 500, så man er afklaret og enige om hvordan et 500 spil skal spilles. Når det er på plads, så kan alle være med. 

Hvordan spiller man 500? 

Efter at regler i 500 er afklaret mellem spillerne, så deles der kort ud. Det almindelige sæt kort, blandes godt, og fordeles med 7 kort til hver spiller. Kortbunken placeres derefter på bordet, tilgængelig for alle spillerne, hvoraf man vender det øverste kort. Så er man klar til at begynde spillet.  

Spillet går ud på at man skal være den første spiller til 500 points, hvor man får points ved at samle stik. Regler 500 siger at man ikke må lægge stik i første rundt, og en spiller må heller ikke lukke runden på ens første tur. Hver spiller skal trække et kort, inden det første stikket må lægges på bordet.  

Regler for 500 

I et spil fem hundrede har man tre muligheder når det er ens tur. Du kan tage det øverste kort fra bunken, enten det som har billedsiden op, eller trække et tilfældig nyt kort. Men du kan også vælge at tage hele bunken som har billedsiden op. Hvis du skal kunne drage nytte af hele bunken, så skal du selvfølgelig følge med under spillet, så du ved hvornår du har et stik. 

Hvis du trækker hele bunken ind på hånden, så skal du nemlig kunne lægge et stik med 3 kort. Hvis du har set forkert, og alligevel ikke kan lægge ned et stik, så får du desværre 50 minuspoint. I et spil 500 skal du derfor være sikker i din sag, hvis du trækker hele bunken ind.  

Her kan du se en video, om hvordan du spiller 500

Hvordan vinder jeg kortspillet 500? 

Ifølge spil 500 regler vinder du kortspil 500 hvis du er den første spilleren som får 500 points. Spillerne spiller flere runder, hvor man samler points. For at holde oversigten i rummy 500, så skal en af spillerne skrive ned points på et stykke papir, efter hvert runde. 

Du kan samle stik blandt de kortene du har på hånden. Hvert stik består af minimum 3 kort, men gerne flere. Ifølge rummy regler, så skal et stik bestå av kort i kronologisk rækkefølge, og som er af samme korttype. Et stik i spil 500 kan derfor være en række i spar, som spar7, spar 8 og spar 9. Når du lægger ned et stik, så bliver stikket synlig for alle spillerne.  

Rummy 500 – en helaften med ren familiehygge 

Hele familien kan samles over et spil femhundrede, også kaldt for rummy 500, og man kan få mange timer til at gå mens man prøver at blive den første til 500 points. Det er forskellig hvor lang tid hver runde varer, men jo længere tid det trækker ud, jo mere spændende bliver det at spille kortspillet 500.  

Kortspil 500 regler siger at når en spiller har åbnet, og lagt et stik på bordet, så kan enhver spiller lægge supplerende kort på sin del af bordet. Det kan være enkeltstående kort, eller at man bygger videre på en eksisterende række. Et 500 spil, kræver derfor taktik og koncentration, for at du skal vinde spillet. Det er et sjovt spil, hvor man interagerer med de andre spillere.  

Jokeren- et værdifuldt kort i femhundrede 

Hvis du læser regler 500 rummy, så forstår du at jokeren har stor værdi i rummy 500. Jokeren kan bruges som erstatning for lige det kortet du mangler, for at kunne åbne spillet med en række på tre kort i samme farve. Ifølge rummy spilleregler skal du altid fortælle hvad jokeren ligger for, når du lægger stikket med jokeren, ned på bordet.  

Jokeren i kortspillet 500
Jokeren har en stor værdi i 500

Hvis en af de andre spillerne ligger inde med det originale kortet, som jokeren har taget pladsen til, i stikket, så må de gerne tage jokeren til eget brug, og lægge det originale kortet til stikket. Jokeren kan gælde for ethvert kort, og er derfor et vigtigt kort, specielt når der skal åbnes og lukkes, i en runde.  

Hvordan tælles der points i 500 kortspil 

Efter hver runde er afsluttet, i en omgang 500 spil, så skal der tælles point sammen, som skrives ned på et stykke papir. For hver runde lægger man sammen points, fra de stik man har på bordet. De kort du sidder tilbage med på hånden, de tæller som minus points. Hvert kort har forskellig værdi.  

Joker er værd 25 point, esset er 15 points mens alle billedkort og 10, giver 10 points. De resterende kort giver kun 5 points hver. Alle kortene skal tælles med, stikkene giver plus points mens kortene på hånden skal trækkes fra. Dette gør kortspillet 500 til et uforudsigelig, og derfor meget spændende spil. Spillet er aldrig afgjort før sidste runde er spillet. 

Spil 500 kortspil, hvor som helst når som helst 

Et sæt almindelige kort er nemt at pakke med på ferie, og 500 er derfor et oplagt valg af spil når familien skal på ferie. Det fylder heller ikke noget i bagagen og nemt at give i konfirmationsgaver, og kan nemt komme med på cafeer eller på stranden. Spilleregler 500 er så overskuelige at hele familien kan være med, det er derfor velkendt som et underholdende familiespil.  

I den digitale verden er det selvfølgelig også muligt med et spil 500 online. Der er flere hjemmesider som tilbyder et spil femhundrede online. Regler i 500 er det sammen online, som de er når man følger rummy spilleregler i et analogt kortspil over køkkenbordet. Du kan komme i gang med det samme, og der er altid nogen at spille sammen med.  

Her kan du se et billede af en hånd i kortspillet 500
Se et eksempel på en hånd i 500

Spil 500 online 

Hvis du er en haj til et spil 500, og har fuldstændig styr på kortspil 500 regler, så vil du få stor glæde af at spille 500 kortspil online. Spil 500 eller 500 + online, og bliv en endda bedre spiller. Du kan prøve kræfter mod andre spilleentusiaster, og det endda gratis.  

Mange vælger at lave en kortspil 500 kortklub, hvor man kan samles sammen med vennerne over et underholdende spil 500. Når man spiller rummy 500 sammen i en kortklub, er det selvfølgelig vigtig at man er enige om regler i 500. Det kan være en god ide at kortklubben skriver 500 regler ned, og hænger dem op over spillebordet. Så bliver man aldrig uenige om spilleregler 500. Måtte den bedste vinde! 

14 COMMENTS

 1. Hvis e spiller i 500 rommy lægger en joker for f.eks. Klør Konge!
  Må vedkommende selv sidde med dette kort?
  Vi er uenige om dette i familien!

  • Hej Anette,

   Du må ikke ligge jokeren for et kort, du selv sidder med på hånden. Da modspillerne ikke har mulighed for at “tage” jokeren.
   //Spillebyen

 2. Vi er også lidt uenige her. Vi har prøvet at spille alle kortene igennem ved én runde, det har ført til at to sidder tilbage med jokere som ikke kan lægges for et andet kort. Skal disse to med jokeren så have 25 point i minus?

  • Hej Nikolaj,

   Hvis det forholder sig sådan, at I har spillet alle kortene igennem ved én runde. Medregnes jokerne ikke i denne runde.
   //Spillebyen

 3. Hvis en spiller – i sidste runde har 520 point og en anden spiller har 505 point men det er ham der lukker spillet. Hvem har så vundet?

  • Hej Jette,

   Taget udgangspunkt i vores regler til spillet 500, er det altid den med flest point efter sidste runde. Så I jeres tilfælde vil det være den person med 520 point selvom den anden person lukker spillet.
   //Spillebyen

   • Hvordan er reglerne i forhold til at samle bunkens kort?
    Jeg har prøvet at nogle spiller med at bunken (med billedsiden opad.)
    Kan samles så kun et kort kan ses. Men jeg har altid spillet med at kortene ikke må samles, og bare skal efterlades som de bliver lagt ned. Er der regler i forhold til dette, eller er det en smagssag?

 4. Må man gerne selv sige rommy “banke i bordet” hvis man selv lægger et kort der kan lægges til et stik? Og må man gerne tage bunken i første runde dvs hvis man spiller 4 må man som tredje person tage bunken op inden første runde er spillet?

 5. Vi er i tvivl om, hvorvidt man må lukke med et kort man kan ligge til enten sine egne eller andres stik?
  Mvh. Kristina

 6. Må man læg fx 3 x 7ere i klør, hjerter, spar ned – eller er det en gl regel ??

  Må man samle stik på hånden og først læg dem ned når man kan lukke foran de andre ?
  mvh A

 7. Vi har en diskussion omkring jokere i 500,nogen siger at der skal ligges 3 kort i forbindelse med joker, altså 2 alm kort og en joker, mens andre mener man godt må ligge jokeren og 1 alm kort til nogen der ligger på bordet i forvejen.

 8. Hvis en spiller ligger tre kort ned med feks es to og tre og ikke sidder med flere kort tilbage til at lukke, i den åbne bunke ligger kongen må de andre spillere Eller en selv, så sige Rommy og tage kongen ??

 9. Hvis der kun ligger en kort med billedsiden op af. Tager man så bunken eller kortet?
  ligesom den første person der har sin tur?

 10. Hej! Må man godt ligge to jokere ved siden af hinanden i en række af 4 kort?
  Således at der er det samme antal jokere og “tal-kort” i rækken.

  Vi er meget i tvivl!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here